Mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla
10.–12. června 2016, Ostrava

Mediakit

Tisková zpráva pořadatele
V úvodním letním měsíci tohoto roku, konkrétně 10. – 12. června 2016, se na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě a přilehlém okolí uskuteční první ročník nové kulturní akce „CIRKULUM - mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla v Ostravě“. Jedná se o neziskový projekt s výrazným společenským a sociálním přesahem, který je svým konceptem a náplní jedinečný v rámci celé ČR.
 
„Festival CIRKULUM je první mezinárodní festival svého druhu na severní Moravě. Originální koncept festivalu, který nemá obdoby na Moravě ani ve Slezsku, zahrnuje prezentaci a popularizaci uměleckých žánrů jako jsou nový cirkus, pantomima či pouliční, pohybové a improvizační divadlo“, upřesňuje Václav Pokorný – umělecký ředitel festivalu a předseda uměleckého uskupení Cirkus trochu jinak, z. s., které je pořadatelem mezinárodního festivalu CIRKLUM. „Na festivalu budeme mít dokonce zastoupení umělců všech světových kontinentů či umělce slavného Cirque Du Soleil, kteří vůbec poprvé zavítají do Ostravy“, dodává.
 
Vzhledem k neziskovému konceptu celého festivalu je na místě již nyní poděkovat všem partnerům z řad soukromých firem a podporovatelům, bez kterých by se tento festival nemohl uskutečnit. Významnou podporu projektu poskytlo Statutární město Ostrava, městská část Poruba, Krajský úřad Moravskoslezského kraje, Nadace ČEZ a Nadace život umělce. 
 
Záštitu nad konání prvního ročníku festivalu převzali Mgr. Zuzana Bajgarová - místostarostka městského obvodu Poruba a Miroslav Novák - hejtman Moravskoslezského kraje
 
Festival se koná v samém srdci Ostravy-Poruby v městské památkové zóně a navazuje tak na místní tradici pouličního umění z minulého století. Většina festivalového programu je volně přístupná a má za cíl pomoci oživit veřejný prostor a motivovat jeho obyvatele k aktivnímu přístupu k místům, ve kterých společně žijeme.
 
Festival CIRKULUM svým rozsahem aspiruje na jednu z kulturních událostí roku v Moravskoslezském kraji, přesto je tento festival zatím pomyslným základním stavebním kamenem celého širšího projektu. Mezi další dlouhodobé cíle projektu patři např:
  • snaha o přispění k humanizaci veřejného prostoru,
  • založení tradice soutěžního festivalu světového renomé pro odbornou i laickou veřejnost,
  • vznik špičkového mezinárodního centra nového cirkusu v Moravskoslezském kraji se zázemím pro umělce a sportovce nejen v oblasti novocirkusových disciplín, ale také například pro gymnastiku, akrobacii či parkour.