Mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla
10.–12. června 2016, Ostrava

O nás

CIRKULUM je projekt s dlouhodobou vizí, jejímž pomyslným základním stavebním kamenem je právě "CIRKULUM - mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla v Ostravě", jehož první ročník se uskuteční 10. - 12. června 2016 v Ostravě-Porubě.

Festival CIRKULUM je první mezinárodní festival svého druhu na severní Moravě. Originální koncept festivalu, který nemá obdoby na Moravě ani ve Slezsku, zahrnuje prezentaci a popularizaci uměleckých žánrů jako jsou nový cirkus, pantomima či pouliční, pohybové a improvizační divadlo. Festival se koná v samém srdci Ostravy-Poruby v městské památkové zóně a navazuje tak na místní tradici pouličního umění z minulého století. Většina festivalového programu je volně přístupná a má za cíl pomoci oživit veřejný prostor a motivovat jeho obyvatele k aktivnímu přístupu k místům, ve kterých společně žijeme.

Pořadatelem festivalu CIRKULUM je umělecká společnost CIRKUS TROCHU JINAK, z. s., která úvodním ročníkem festivalu zároveň oslaví vstup do druhého desetiletí své činnosti.

o festivalu...

Hlavním tvůrčím záměrem festivalu CIRKULUM je proměnit Hlavní třídu na obdobu bulváru La Rambla v Barceloně, který je považován za jedno z hlavních míst světového pouličního umění. Areál festivalu se rozprostírá na horní části Hlavní třídy od kruhového objezdu, kde bude stát hlavní venkovní scéna a interaktivní ČEZ FUN PARK, až po novou aulu VŠB-TU Ostrava, v jejíž útrobách naleznete hlavní festivalou scénu.

Areál festivalu tvoří celkem 4 zóny:

AULA VŠB - hlavní scéna

Hlavní festivalovou scénu nalezenete na samém vrholu Hlavní třídy, a to v reprezentativních prostorách nové auly VŠB-TU Ostrava. Na této scéně uvidíte špičková představení nejlepších zahraničních souborů. Mimo úchvatná odpolední a večerní představení zde můžete navštívit rovněž ranně odpolední program pro rodiny s dětmi či letní kino v prostorách amfiteátru před budovou auly.

CIRKULUM

Umění pod širým nebem - největší venkovní scéna festivalu bude umístěna uvnitř kruhového objezdu na Hlavní třídě. Uvidíte mimořádná představení domácích i zahraničních umělců. Nový cirkus, pouliční, pohybové a improvizační divadlo, to vše na Vás zde čeká. Součástí scény je také Cirkusový koutek Nadace ČEZ, kde bude probíhat výuka nejrůznějších novocirkusových dovedností.

LA RAMBLA

Hlavní třída se promění na legendární bulvár LA RAMBLA v Barceloně. Scéna pouličního umění – výtvarníci, živé sochy, mimové, žongléři, performeři vřeho druhu, ale i moderní výtvarné umění nové generace, knihovna či bleší trh otevřen pro všechny.

DESIGN MARKET

Tvůrčí trh současných designérů a řemeslných tvůrců, móda, výstavy, instalace, workshopy a další