Mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla
10.–12. června 2016, Ostrava

CIRKULUM seniorům z opavské charity

Ostravský víkend se pokusí o bourání předsudků: Přijmou lidé v severomoravské metropoli takzvaný nový cirkus, tedy zjednodušeně cirkus bez zvířat? Přijdou Ostraváci za kulturou do odstrkované Poruby namísto do hrdého centra? A konečně - podpoří Ostrava charitativní opavský projekt? Na tyto otazníky odpoví od pátku 10. do neděle 12. června návštěvníci festivalu CIRKULUM, který promění porubskou Hlavní třídu na legendární bulvár bulvár La Rambla.

Prostřednictvím vystoupení špičkových umělců z celého světa, performerů všeho druhu, výstav, workshopů i přehlídek představí CIRKULUM nový cirkus, pantomimu a pouliční, pohybové i improvizační divadlo. Festival podpořila 200 tisíci korunami Nadace ČEZ, která si pro návštěvníky připravila vlastní koutek s výukou cirkusových dovedností. Zároveň v pátek nasadí do své aplikace EPP Pomáhej pohybem projekt Charity Opava. Chůzí, během, jízdou na kole nebo jiným výdejem energie se zapnutou mobilní aplikací mohou návštěvníci festivalu i další zájemci podpořit její Denní stacionář pro seniory.

„Našimi klienty jsou senioři s různými formami demence, především s Alzheimerovou chorobou, a lidé po cévní mozkové příhodě. Už dlouho sháníme finance na zahradní nábytek a ruské kuželky, abychom pro ně mohli připravovat terapie a další volnočasové aktivity také pod modrou oblohou,“ vysvětlil ředitel Charity Opava Jan Hanuš, na co by peníze získané prostřednictvím aplikace EPP Pomáhej pohybem využili.

Hlavní festivalová zóna návštěvníky přivítá na samém vrcholu Hlavní třídy v prostorách VŠB - TU Ostrava. „Odehrají se v ní představení špičkových cirkusových souborů z celého světa v čele se severoamerickými Strange comedy i promítání letního kina v amfiteátru před budovou nové auly," sdělil Ondřej Hajko z pořádající organizace Cirkus trochu jinak. Největší venkovní scéna
s názvem Cirkulum bude umístěna uvnitř kruhového objezdu na Hlavní třídě. Hlavní třída à la legendární barcelonský bulvár La Rambla se zase promění v gejzír pouličního umění s výtvarníky, živými sochami, žonglery, ale i knihovnou nebo relaxačním prostorem
s programy pro rodiče s dětmi. Poslední zóna v podobě Design marketu představí práci současných designerů a řemeslníků prostřednictvím výstav i interaktivních workshopů.

Festival CIRKULUM podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového programu Podpora regionů, který je zaměřen na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Od našeho založení v roce 2002 přispíváme na rozvoj regionů a komunitního života ve všech krajích České republiky. Originální koncept festivalu CIRKULUM nás nadchnul sdílením této hlavní myšlenky i chutí představit v ostravských ulicích pestrost nového umění současně s udržováním místní tradice," uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.